VG-hackathon: Van probleem naar oplossing in vier dagen

Geplaatst op: 19-04-2018 door Harald van Leeuwen

Via de live stream kijk ik met gepaste trots hoe tijdelijke Hackathon-collega Marike ons idee presenteert in het Rabobank Duisenberg Auditorium in Utrecht. Namens team Vanboeijen introduceert ze DiniE, een app voor mensen met een verstandelijke beperking. DiniE kan hen helpen om hun talenten optimaal in te zetten door vraag en aanbod op een slimme manier bij elkaar te brengen. Nu maar afwachten wat de juryleden van ons idee vinden.

Vanboeijen

Enige weken geleden zag ik op FaceBook een oproep van zorgorganisatie Vanboeijen uit Assen. “Wij zijn op zoek naar bedrijven en studenten die tijdens de VG-hackathon met ons mee willen denken. We willen een concreet probleem uit de zorg op te lossen. De oplossing moet een technologiecomponent bevatten.” Ik heb veel sympathie voor deze sector en als oud-medewerker van deze organisatie was mijn belangstelling gelijk gewekt. Als je werkgever dan ook nog dagen ter beschikking stelt, is er eigenlijk geen reden meer om niet je medewerking toe te zeggen.

VG-hackathon

Wat was het idee achter de Hackathon? In kort bestek: Het netwerk VG-innovators vond 34 instellingen uit de VG-sector (gehandicaptenzorg) bereid om een week lang aan de slag te gaan met de vraag: Hoe kunnen we mensen met een verstandelijke beperking ook in de toekomst nog beter ondersteunen met behulp van technologie? Zeker in een tijd van vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt moet de zorg steeds innovatiever worden om de cliënten de gewenste kwaliteit van leven te bieden. Elke instelling zou zijn oplossing vervolgens presenteren voor een jury. De winnaars mochten een mooi geldbedrag in ontvangst nemen waarmee ze het idee ook daadwerkelijk ten uitvoer konden brengen.

Lean Startup Methode

Maandag 10 april was het zover. Het Duurzaamheidscentrum Assen was voor deze week ons kantoor, een mooie locatie in het groen. Hier vond de eerste ontmoeting plaats tussen de teamleden. Een mooie mix van mensen binnen en buiten de zorg vormde al snel een effectief en prettige groep die aan de hand van de Lean Startup Methode in vier dagen van probleem naar oplossing zou gaan werken. Deze methodiek heeft als doel in korte tijd drie vragen te beantwoorden:

  • Lost onze oplossing een echt bestaand probleem op?
  • Is er een markt voor onze oplossing? Is het verkoopbaar?
  • Is de oplossing ook daadwerkelijk te realiseren?

Toolkit

Vanuit de organisatie stond ons een uitgebreide toolkit ter beschikking die ons hielp de juiste stappen te zetten. Het hielp ons niet alleen om de goede dingen te doen, maar ook om lang genoeg stil te staan bij elke stap. Het voorkomt dat je te snel na gaat denken over de oplossing terwijl nog niet eens duidelijk is wat het probleem is en of er daadwerkelijk een probleem is. Als rasechte ICT’er stap ik zelf namelijk ook regelmatig in die valkuil.

Dinie

Voor onze probleemstelling hebben we gekeken naar Dinie, een voorbeeldcliënt of - in termen van de systeemwereld – persona. Zo’n persona bevat een aantal specifieke kenmerken en helpt je om je product toe te snijden op een doelgroep, je kunt nu eenmaal niet direct elke aardbewoner aanspreken. Het belangrijkste probleem van Dinie: ondanks allerlei goede bedoelingen slaagt zij er maar niet in om haar talenten goed in te zetten. Dinie kan goed koken maar heeft geen plek waar ze dat talent tot zijn recht kan laten komen. In zo’n proces doe je de nodige aannames. De belangrijkste en meest risicovolle aannames werden aan het eind van de dag via experimenten getoetst. Zet Dinie haar talent echt onvoldoende in of vullen we dat voor haar in? De experiment bevestigde ons beeld, dus we zaten op de goede weg.

De oplossing

Na de eerste dag mochten we (volgens sommigen eindelijk) met de oplossing aan de slag. Dit was een pad met behoorlijk veel hobbels waarbij we steeds weer terugkwamen bij het waarom. Waarom is onze oplossing nodig? Ons antwoord hierop was simpel: omdat iedereen van waarde is. Dat is wat je uiteindelijk ook verkoopt, niet een technisch hulpmiddel maar een achterliggende waarde. Precies deze manier van denken heeft een partij als Apple succes gebracht. Hoe laat je iedereen van waarde zijn? Door iedereen in staat te stellen zijn of haar talenten (zoals koken) in te laten zetten en daar mensen bij te zoeken die daar een plek voor kunnen bieden (zoals een pannenkoekenboerderij). 

Prototype en dan…

De laatste dag was het tijd om een eenvoudig prototype te ontwikkelen. Een aantal eenvoudige schermen toonden de werking van de app zodat de jury er ook een gevoel bij kon krijgen. Een pakkende naam was helaas nog niet gevonden, op wat vergezochte acroniemen en afkortingen na. We hadden echter nog steeds Dinie als onze voorbeeldcliënt en eureka: die naam was pakkend genoeg om op het product te plakken. Zo werd de app DiniE geboren. Vervolgens zijn we uitgebreid aan de slag gegaan met de pitch. Hoe laat je in drie minuten zien dat DiniE daadwerkelijk in een behoefte voorziet? Dat was best een lastig proces van schrijven en schrappen.

And the winner is…

Vrijdag was het tijd voor de pitches. Een delegatie van ons team reisde af naar Utrecht om daar het idee te presenteren (pitchen) voor een jury. Via de livestream konden de thuisblijvers de hele bijeenkomst volgen. Een aantal ideeën leek op elkaar maar er zaten ook veel originele invallen bij. Mijn indruk was dat eigenlijk alle ideeën wel vatbaar waren voor verdere uitwerking, dus deze week heeft zeker veel opgeleverd. Helaas zat team Vanboeijen niet bij de top drie. Toch hoop ik dat ons idee (mogelijk in combinatie met andere teams) verder uitgewerkt gaat worden.

Terugblik

Inmiddels ligt de VG-hackaton alweer een week achter ons. Ik kijk er met genoegen op terug. Het was prettig werken met deze groep mensen en bovendien heb ik mee mogen maken hoe je in sneltreinvaart ideeën kunt uitwerken en kunt toetsen op haalbaarheid. Met de Lean Startup Methode kom je daadwerkelijk binnen een paar dagen van vaag idee naar een concrete oplossing. Een mooie methode om ook binnen EIC en onze klanten vaker toe te passen. Het waren vier geweldige, leerzame en zinvolle dagen. Alle teamleden: bedankt!

Meer info:

https://vanboeijenhackathon2018.wordpress.com
http://www.vghackathon.nl

Nieuwsbrief Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste trends en events.