eic shape bow

Tijd voor eenvoud

Zoals ieder jaar blikt Nils Labordus, directeur bij EIC, terug op het afgelopen jaar en geeft hij -vanuit een breed perspectief- zijn visie op de komende tijd.
 
Tijd voor eenvoud
22 Dec

Het jaar is omgevlogen, een jaar waarin we met z’n allen weer uit corona zijn gekomen, in gelijke tred met het langer worden van de dagen hebben we onze vrijheid herontdekt. Sommigen gingen weer volledig terug naar hoe het voor corona was, anderen zijn zoekende naar een nieuwe balans en invulling van het leven. Gewoontes zijn doorbroken en dan kom je tot de conclusie dat sommige dingen ook anders kunnen. 

Eenieder zoekt daarin zijn eigen weg, maar we zijn het erover eens dat vrijheid toch een belangrijk goed is. Hoe jammer en pijnlijk is het dan om te zien dat we niets leren van de geschiedenis en het kennelijk nog steeds kan dat onschuldige mensen slachtoffer worden van een aantal machtswellustige individuen die we toch keer op keer het podium geven. 

Zijn er dan nog mensen die wel het goede willen doen? Zeker wel en gelukkig is dat de overgrote meerderheid. Mensen die zich belangeloos in stilte voor een ander inzetten. Die met hun aandacht anderen weten te motiveren om zo ook door te gaan en die mentaliteit door te geven. 

Terug naar het bedrijfsperspectief. Veel van onze medewerkers werken nog vanuit huis maar we zien elkaar langzamerhand ook weer meer op kantoor. Een goede zaak, want het samenzijn brengt ook het creatieve proces op gang met als gevolg leuke nieuwe projecten. 

Vanuit HRM-perspectief wordt het een uitdagende tijd. Hoe gaan we de collega’s binden en boeien, nu de standaard 40-urige werkweek en leaseauto niet meer de voorwaarden zijn waar iedereen naar op zoek is? Hoe zorgen we voor de verbinding tussen de oudgedienden die het heerlijk vinden om dagelijks met collega’s aan de slag te zijn en de millennials die het liefst op afstand vanuit Barcelona werken? Dat laatste zal bij EIC voorlopig niet aan de orde zijn, maar dat het gaat schuiven is wel duidelijk. 

Het werken vanuit de cloud brengt enorme voordelen maar ook nieuwe uitdagingen op het gebied van security. Ben je als organisatie nog in staat om zelf overal de deur op slot te houden? Het is de constante dreiging waar veel IT-managers van wakker liggen. Je kunt niet roepen ‘dat gebeurt bij ons niet’, het gevaar ligt overal op de loer. Awareness - en risicomanagement zijn dan zaken om snel mee aan de slag te gaan. 

Daarnaast natuurlijk de internationale onrust om ons heen, de energiecrisis en de binnenlandse politiek die er op veel thema’s ook niet samen uit lijken te komen. Misschien komt Kerst wel op het juiste moment, samenzijn met familie en vrienden en energie halen uit de dingen waar jezelf ook invloed op hebt. Lekker een paar dagen vrij om vervolgens 2023 weer met een frisse blik te starten. Wij hebben er in ieder geval vertrouwen in....

Oh ja, nog even dit. Stonden jaren in het verleden voor kwaliteit, communicatie en transparantie, voor 2023 is het thema wat mij betreft ‘Eenvoud’. Dingen terugbrengen naar de kern en daardoor beheersbaar en goed uit te dragen.

Ik wens iedereen fijne kerstdagen en een gezond, gelukkig en vredig 2023.

Nils Labordus

Deel dit artikel