eic shape bow

Demi Datema 'Bij EIC heb je leuke collega’s en kun je snel doorgroeien'

In nog geen twee jaar tijd heeft Demi Datema zich bij EIC opgewerkt tot technisch specialist. Ze had van tevoren niet gedacht dat het werk als IT-er zo leuk en boeiend zou zijn. Maar inmiddels wil ze niets liever meer. “Niets leuker dan samen werken aan een project en er zijn daarnaast zoveel doorgroeimogelijkheden. Ik specialiseer me nu in identity en acces management (IAM).”
 
Demi Datema 'Bij EIC heb je leuke collega’s en kun je snel doorgroeien'
19 Dec

Demi begon bij EIC in Drachten aan de service desk waar ze organisaties bijstond bij vragen over de inrichting en het gebruik van de digitale werkplek en de totaaloplossing (KLIX) die EIC hiervoor biedt. “Daar kon ik me al heel erg verdiepen in de behoeftes van de gebruiker. Het contact daarover en het analyseren en helpen oplossen van problemen, lag me meteen goed. Ik heb toen in korte tijd heel veel geleerd, bijvoorbeeld het werken met Top Desk. Daarnaast deed ik een interne opleiding, ik leerde bijvoorbeeld over het proces van packaging.”

Vliegende kiep

Begin dit jaar was Demi er klaar voor om ook detacheringsprojecten te gaan doen. Demi: “De eerste was bij VO Terra, een school voor groen praktijkonderwijs. Ik was daar het aanspreekpunt voor alle mogelijke vragen over het gereed maken van de werkplek van leraren en leerlingen en de examens die op de laptop afgenomen werden. Ik voelde me een soort vliegende kiep maar leerde zo wel heel snel om oplossingsgericht te denken en doen. Het directe contact met mensen en de waardering die je krijgt als je hun probleem oplost is echt heel leuk en motiverend.”

Omvangrijk migratieproces

Ze had het dus naar haar zin maar het project liep af dus keerde Demi terug naar de helpdesk in Drachten. Ze had het gevoel dat ze meer stappen kon maken en wilde door naar een volgende leerervaring. “Die kreeg ik bij RDW waar een project liep op het gebied van IAM, dus identity acces management. Ik zou een taak krijgen als rolbeheerder. Het houdt voornamelijk in dat je ervoor zorgt dat de juiste gebruikers, de juiste toegang krijgen om hun functie optimaal uit te kunnen voeren. Doormiddel van Authenticatie, autorisatie, zorg je voor een veilige toegang. 

Daarnaast is het van belang dat wij de accounts, permissies en rollen beheren en de levenscyclussen monitoren. Veiligheid van je digitale systemen is, zeker bij RDW, een belangrijk thema. Ze waren bezig aan een project om nieuwe tooling te implementeren. Een omvangrijk migratieproces dat gebeurt in meerdere fases waarbij er heel veel getest wordt. We werken samen in het Service team TED, Toegang Elektronische Diensten. In totaal 12 mensen. Een projectleider, een product owner, zes mensen van rolbeheer, drie applicatiebeheerders en de leverancier.”

Mooie balans

Demi ontdekte dat het werken met collega’s in een projectteam ook echt iets voor haar is. “Je hebt samen een doel waar je naartoe werkt en je stemt met elkaar de taken af en helpt elkaar. Er is heel veel onderling contact, daardoor leer je ontzettend veel maar je hebt ook gewoon veel lol onderling. Ik ben dus onderdeel van rolbeheer en we zijn met drie mannen en drie vrouwen, een mooie balans.”

Vraag scherp krijgen

Ook in dit project is communicatie, het in gesprek zijn met de RDW-medewerkers en hun vragen en behoeftes, een belangrijk onderdeel. “Je communiceert over wanneer je live gaat en je geeft demo’s en training sessies. Maar er is ook veel persoonlijke communicatie. Dat gaat er bijvoorbeeld over dat je scherp krijgt wat iemand nou precies bedoelt met een bepaalde vraag. Wat heeft iemand nodig en hoe kunnen we daar met het verlenen van bepaalde rechten voor zorgen? We maken gebruik van een ticketing-systeem om alle aanvragen te documenteren, beheren en op te lossen. Maar ik ben eigenlijk continu in gesprek met mensen. Een aspect van IT dat wel eens onderbelicht wordt maar denk ik, steeds belangrijker wordt. 

Gewaardeerde IT-er

Voorlopig is Demi nog niet klaar met IAM en het project bij de RDW. “Je bent nooit uitgeleerd en Identity en Accesmanagement wordt steeds belangrijker voor de Security en veiligheid van IT-systemen, dus ik denk dat ik hier nog wel even mee door kan. Ik voel mij gewaardeerd en vind het mooiste dat ik mij thuis voel in het vak IT, en dat ik mijn eigen leercurve kan zien. Ik kan nu met mijn kennis iets bijdragen en mensen helpen. Als je open staat voor nieuwe dingen, leergierig bent maar ook sociaal, kun je in de IT veel bereiken. Ik ben daarom heel blij dat ze me bij EIC die kans hebben geboden en me hebben begeleid en gebracht waar ik nu ben.”

Deel dit artikel