eic shape bow

Den Haag migreert naar Windows 10

Een omvangrijk migratieproject ruim binnen de deadline opleveren, EIC slaagde erin voor de gemeente Den Haag. Maar liefst 1850 applicaties zijn geïnventariseerd en overgezet naar Windows 10, een enorme klus. Robert van der Knijff, projectleider namens de Gemeente, spreekt van een intense maar zeer bevredigende ervaring. “EIC was top!”

 
Gemeente Den Haag
Gemeente Den Haag logo

Ga er maar aanstaan, in een paar jaar tijd alle werkplekken van werknemers bij de gemeente Den Haag omzetten naar een Windows 10-omgeving. EIC tekende voor de klus en pakte het voortvarend op. Zo’n migratieproject vraagt een grondige voorbereiding en een uitvoerig analyse- en testproces. 

Kwaliteit opleveren

Het project onder de naam ‘Stork 10’ startte in april 2018, vertelt projectleider Robert van der Knijff. "EIC zette een paar ervaren mensen op het project en ze konden ook gebruikmaken van hun eigen packagestraat in Drachten. We hebben heel wat hobbels op ons pad moeten nemen, maar iedereen was goed gemotiveerd en vasthoudend om het gestelde doel te bereiken, namelijk kwaliteit opleveren. Wat je vaak ziet in zo'n grote organisatie als een gemeente is dat het functioneel beheer niet meer 100% op orde is. Je moet dan echt diep spitten en doorvragen om een goede intake te kunnen doen en te zorgen voor een geslaagde migratie. Honderden werkplekken zijn zo geanalyseerd. Daarvoor gebruikten we Transit, de tool van het aan EIC gelieerde bedrijf MORUS. Van de 1850 geïnventariseerde applicaties zijn er 1150 op 'vervallen' gezet en we hebben 650 applicaties opgeleverd."

Packagestraat Drachten

Bij EIC was technisch specialist Jasper Brouwer een van de mensen die het hele project heeft begeleid. Hij was daarvoor vooral in het eerste jaar vaak in Den Haag aan het werk. "Voor het vele uitzoek- en testwerk is het handig om ter plekke met de medewerkers te kunnen overleggen. We werkten daarbij nauw samen met de mensen van onze packagestraat in Drachten, waar de applicaties werden gebouwd. Zij konden na ons voorbereidende werk binnen tien dagen het packagingproces doen. In de afgelopen maanden moesten we vanwege Corona natuurlijk heel vaak vanuit huis aan de slag. Dat was juist in de fase dat er heel veel hardware getest moest worden. Werken bijvoorbeeld alle pinbetalingen? Het was soms heel spannend en we moesten alle zeilen bijzetten maar de klus is geklaard, alle Windows 10 applicaties zijn opgeleverd en werken perfect. Ik had daarbij een hele goede werkrelatie met Robert, onze directe manager. Iemand die -terecht- niet snel tevreden is en bij wie je echt je strepen moet verdienen. Maar als het vertrouwen er is werkt het heel prettig. Het betaalde zich uit in de laatste fase toen het er even op leek dat we de deadline niet zouden halen. We hebben toen opgeschakeld en met het hele team de schouders eronder gezet waardoor we nu zelfs eerder konden opleveren."

Groeien

Robert noemt het project een topervaring. "Wat ik bijvoorbeeld ook goed vond is hoe EIC nieuwe mensen aan het project kon verbinden. Je kunt - zeker in onze wereld- altijd te maken krijgen met mensen die elders een goed aanbod krijgen en vervangen moeten worden. Het lukte EIC om uitstekende vervangers in te schakelen die het snel konden oppakken. Het is mooi om te zien hoe mensen dan in hun rol groeien en uitblinken."    

OTA-werkplekken

Het project krijgt in het nieuwe jaar nog een vervolg, vertelt Jasper. "We gaan in het eerste kwartaal nog een aantal werkplekken op het gebied van functioneel beheer verder inrichten, werknemers die meer rechten krijgen om een aantal beheertaken uit voeren. Daarbij zijn ook OTA-werkplekken, de mensen bij de gemeente Den Haag die zorgen voor ontwikkeling, test en acceptie van applicaties." Daarna komt het hele Stork 10 project tot zijn finale afronding. "Maar we zullen EIC zeker weer weten te vinden voor nieuwe projecten in de nabije toekomst", aldus Robert van de Knijff tot slot.

Deel dit artikel