eic shape bow

Gefascineerd door systemen en de werking van de sopraan cornet

Harald van Leeuwen, technisch specialist/consultant bij EIC, was er bijna vanaf het begin bij - dat is dus al dik tien jaar- en pakte in die tijd meerdere rollen op. Hij is dan ook geen ‘gewone’ ICT-er, voor zover je daar überhaupt van kan spreken. Een gesprek met Harald kan vele kanten op en gaat snel de diepte in. Over de rol en functie van IT in organisaties tot de werking van het menselijk brein of de sopraan cornet.
 
Gefascineerd door systemen en de werking van de sopraan cornet
22 Dec

Hij koos voor EIC vanwege de mensen en de platte organisatiestructuur. “Ik werkte bij Vanboeijen in Assen, was net overgestapt naar Centric en werd gevraagd om eens te komen praten. Het gesprek met Nils (Labordus) was heel open en voelde meteen goed. Hij zag kansen in het Sharepoint-portfolio en breder op het gebied van business intelligence. Een club in ontwikkeling met een open cultuur en leuke mensen, dat sprak me wel aan. ”

Op de middelbare school in Zwolle (hij groeide op in Hattem) had hij eigenlijk geen idee wat hij wilde worden later. Ja, hij was inderdaad zo’n jongen die zich de werking van één van de eerste PC’s, de MSX2, eigen maakte en gefascineerd raakte door de mogelijkheden van computers, maar had er nooit aan gedacht daar dan ook een opleiding in te gaan doen. 

“Ik heb heel wat uurtjes achter die MSX2 doorgebracht. Mijn vader had ‘m via zijn werk gekregen maar deed er niet zoveel mee. Ik speelde spelletjes natuurlijk, maar schreef snel ook codes voor hele basic programma’s. Dat boeide me, maar ik kon ook net zo geobsedeerd raken door het bouwen van een Lego-kraan. Het systeem, hoe dingen verbonden zijn, daar ging het me meer om denk ik.”

Wiskundige basis

Het werd een studie Elektrotechniek aan de HTS maar hij was daar vrij snel klaar mee. “Ik kan me niet herinneren dat je toen intensief werd begeleid in je studiekeuze. Ik was een nogal luie Havist, breed geïnteresseerd dus geen typisch Bèta en fietste makkelijk die school door. Op de HTS vond ik elektronica wel interessant maar niet de zware wiskundige basis die het had. Na twee jaar had ik het wel gezien, maar goed, ik had nog steeds geen idee wat ik dan wel wilde… Uiteindelijk heb ik een mbo-opleiding Elektrotechniek afgemaakt en ging ik de arbeidsmarkt op.” 

Zijn eerste baan was bij de EDON, de voorloper van energiemaatschappij Essent in Zwolle, hij werd er analist meetdata. “Moesten we het elektriciteitsgebruik van grootverbruikers als Aldel beter meetbaar maken. Dan belden we via een modem in bij de betreffende locatie om gegevens uit te lezen waar we dan data van maakten. We hebben het over eind jaren negentig hè, dus de beginjaren van het Internet. Kan me nog herinneren dat sommigen toen dachten ‘dat wordt ‘m niet hoor dat internet, veel te bewerkelijk!’”

Millenniumbug

Ten tijde van de millennium-wisseling zat men bij EDON, Essent inmiddels, klaar voor de mogelijke catastrofe die zou volgen als de datum versprong. Dat viel mee. “Ik moest op consignatie beschikbaar zijn om de gevolgen van de millenniumbug op te vangen, maar er gebeurde weinig, we waren goed voorbereid, daar hadden we best veel tijd aan besteed.”

Na enkele avonturen als zelfstandig ondernemer (‘websitejes bouwen met m’n zwager’) trad Harald in dienst bij Vanboeijen in Assen, de bekende instelling voor gehandicaptenzorg. Hij had er een IT-functie dicht op het primaire proces. “Je zag waar je het voor deed, dat beviel me wel.” Het was in die tijd dat hij - na wat gebeurtenissen in de pivésfeer- geïnteresseerd raakte in de Psychologie, zozeer zelfs dat hij een studie oppakte aan de Open Universiteit. Een heel andere kant op dus. 

“Ja, dat zou je zeggen, maar ook het menselijk brein is een systeem dat je kunt analyseren en waar zich allerlei processen in afspelen, dus in die zin past het ook wel weer. Al was de echte aanleiding een bevlogen psycholoog die mijn pad kruiste en die mij inspireerde.”

Sopraan cornet

Inspiratie, daar hebben we het woord. Geïnspireerd raken, dat is waar Harald naar op zoek is. En die inspiratie kan op vele gebieden komen, de scope is breed. Een hele nacht doorgaan om die Lego-kraan af te bouwen, een artikel schrijven over business value bij IT-projecten of op zijn eigen ‘vlogstek’ waar hij ‘allerhande zieleroerselen deelt met de buitenwereld’. Musiceren op de sopraan cornet in dorpsfanfare Concordia te Middelstum, of werken in zijn grote tuin thuis ‘op Stootshorn’. Je merkt, we hebben met een veelzijdig persoon te maken...

Op Stootshorn? “Ja, mijn vrouw en ik hebben een zekere fascinatie opgebouwd met het Groninger land. Zij had zelf familie wonen in die Noordoosthoek onder Delfzijl en op een gegeven moment was er daar in de buurt een huisje met wat grond eromheen te koop. Toen hebben we gezegd ‘nu of nooit’ en hebben we de stap gezet van Kampen naar het Hoge Noorden, eerst naar het dorpje Kiel Windeweer onder Hoogezand en sinds een paar jaar ‘op Stootshorn’, een buurtschap bij Noordbroek. Een heerlijke plek waar ik iedere dag weer blij thuiskom. Ik vond er ook de rust om die studie Psychologie eindelijk af te maken.”

Ontwikkelkansen

Sinds zijn aantreden bij EIC heeft Harald altijd een dubbelrol gehad. "Het bevalt me prima om gedetacheerd te zijn bij klanten maar daarnaast vind ik het het fijn om ook een rol te vervullen binnen EIC. Zo houd ik mij bezig met kwaliteitszorg en heb de rol van CISO. Dat betekent veel contact met de Nils en de andere collega's over de bedrijfsvoering van EIC en het vertalen van normen zoals de ISO 27001 naar concrete maatregelen. Leuk om te doen en het geeft mij ook de kans om naast de vaak wat kortere trajecten bij de klant ook bezig te zijn met de lange termijn en de ontwikkeling van EIC. Ik ben blij dat mij deze ontwikkelkans wordt geboden. Voor mij in ieder geval de reden dat ik EIC verkies boven andere IT-dienstverleners."

Wereld te winnen

Naast zijn interne activiteiten voor EIC is Harald vanaf zijn thuisbasis in Noordbroek of op locatie in Groningen aan het werk voor de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Hij houdt zich er bezig met Identity & Accesmanagement, zeg maar het managen van de rechten voor toegang tot bedrijfsapplicaties. Voor een overheidsdienst als RDW waar veiligheid voorop staat natuurlijk een hot item. 

“Een ingewikkeld proces waarbij het doel soms wel eens uit het oog wordt verloren, druk bezig als je bent met rolcontroles en het dichttimmeren van procedures. Wat is nou eigenlijk het probleem? We zijn heel erg geneigd in modellen te denken maar de werkelijkheid is altijd anders. Door die studie Psychologie ben ik wel anders gaan denken over hoe je met mensen omgaat, over hun rol in organisaties of hun omgang met IT. Daar valt nog een wereld te winnen. Ik zou als IT-er graag nog meer die brugfunctie naar de gebruiker willen vormen. Nadenken hoe je mensen kunt helpen, een meer dienstbare IT.”

Een meer dienstbare IT? Daar willen we wel meer over horen. We blijven Harald dan ook volgen… 

NB De blog van Harald vind je op haraldvanleeuwen.nl

Deel dit artikel