Terugblik EIC Inspiration 30 september 2015

Geplaatst op: 14-10-2015 door Nils Labordus
Nils Labordus  Nils Labordus
'"Met Azure kan ook een kleine partij grootse resultaten bereiken"'

Op 30 september vond alweer de derde EIC Inspiration van dit jaar plaats. De ruim veertig aanwezigen namen kennis van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Microsoft Azure, de cloud-propositie van Microsoft. 

Nog meer focus op de klant

Directeur Nils Labordus opende de avond: "EIC groeit. Dat vraagt om versterking van ons salesteam. Onze collega Manuel Ghoerahoe is toegevoegd aan het salesteam en bovendien zal Erwin van Eeken het team komen versterken. We hadden elkaar al eens ontmoet en nu was de tijd rijp om met elkaar in zee te gaan. De focus komt dus nog meer op onze klanten te liggen.”

Ook had Nils nog een nieuwtje. Binnenkort start EIC met met een eigen blog waarop de professionals van EIC regelmatig hun vakkennis en bevindingen met de buitenwereld zullen delen.

Azure overzicht

In de eerste sessie was het de beurt aan Marc van Houten. Marc is Cloud Solution Architect bij Microsoft en helpt klanten om Azure optimaal te benutten. “Azure explodeert in features en functies. Vandaag heb ik heel veel te vertellen en relatief weinig tijd”, aldus Marc.

Van gesloten naar open

Marc benadrukte de veranderde positie van Microsoft. Was Microsoft in het verleden een gesloten bolwerk, tegenwoordig staat de klant centraal. Microsoft biedt naast eigen producten ook open source oplossingen aan zoals Hadoop of Redis. Als er al een defacto standaard is, dan neemt Microsoft die over. “Je kunt dus nu Microsoft belllen voor Linux-ondersteuning. Wie had dat ooit kunnen denken”, lacht Marc. 

Zo snel mogelijk een oplossing neerzetten

“De missie van Microsoft: iedereen in staat stellen zoveel mogelijk te bereiken. We willen dat onze klanten zo snel mogelijk een  oplossing kunnen neerzetten zonder veel voorwerk. In het traditionele model bestaan oplossingen voor 80% uit beheerkosten. Nu kun je snel de nodige componenten schaalbaar realiseren. Worden de verwachtingen niet waargemaakt,  dan kun je de componenten weer snel afbreken. Dat leidt tot minimale legacy met beperkt financieel risico.”

Beheer vanuit geïntegreerd platform

Vervolgens ging Marc in op de verschillende manieren waarop Microsoft haar diensten aanbiedt. Dat kan zowel in een  datacenter van de klant (private cloud), via Azure (public cloud) of via een service provider (hosted cloud). Het beheren van de omgeving gebeurt vanuit een geïntegreerd platform. Een deploymentscript hoef je slechts één keer te maken. Je kunt het vervolgens gebruiken om je oplossing in je eigen omgeving of in Azure te deployen. 

Next Generation Sports Network

Ter illustratie van de flexibele manier waarop je met Azure oplossingen kunt bouwen, gaf Marc een mooi voorbeeld uit de praktijk. “Een Nederlandse ondernemer verbaasde zich over de werkwijze van Amerikaanse sportzenders . Je moet een duur abonnement afsluiten en dan kun je nog maar een beperkt aantal wedstrijden bekijken. Hij bedacht een nieuw concept, het  Next Generation Sports Network. Hij bouwde  dat vervolgens binnen een paar maanden op Azure met een beperkte investering. Inmiddels is het een heel succesvol concept en is het bedrijf veel geld waard. Je ziet dus dat je met Azure vanuit het kleine grootste resultaten kunt bereiken.”

Azure remote app

In de tweede sessie ging EIC-consultant Peter Klix in op de Azure Remote App. Peter is bij een van de klanten van EIC actief als Cloud Architect en binnen die rol verantwoordelijk voor een proof of concept op het gebied van Azure. Aangezien dit een van de eerste en grootste implementaties op dit moment is, is hij kortgeleden op bezoek geweest in Redmond in de VS) om daar op de Microsoft Campus te spreken met diverse ontwikkelaars.

“Dat geeft goed aan hoe de houding van Microsoft is veranderd. Vroeger werden dit soort sessies begeleid door salesmanagers. Nu konden we gewoon in alle openheid spreken met de ontwikkelaars, techneuten onder elkaar dus.”

Remote apps gewoon in het startmenu

Vervolgens ging Peter in de Remote App functionaliteit. Kort gezegd komt het erop neer dat je een applicatie installeert op een virtuele server en die vervolgens na enkele bewerkingen in Azure zet. Gebruikers kunnen vervolgens deze applicatie gebruiken  zoals een lokaal geïnstalleerde applicatie. Via een klein stukje software op de clients zijn applicaties gewoon in het startmenu beschikbaar en kan er gebruik gemaakt worden van lokale resources. 

Bring your own

Azure Remote App is goed toepasbaar in scenario’s waarin veel gebruik wordt gemaakt van eigen devices. De implementatie bij de klant (een onderwijsinstelling) is daarvan een mooi voorbeeld.

Ter afsluiting van zijn presentatie gaf Peter een uitgebreide demo van deze oplossing en liet hij zien hoe je dit product in de praktijk kunt toepassen. 

Geslaagd

Volgens de aanwezigen was het weer een geslaagde editie van EIC Inspiration. Wil je er de volgende keer (weer) bij zijn? Kijk dan snel op de agenda waar je alle data voor 2016 vindt.

De presentaties van deze avond zijn te vinden op onze Inspiration-pagina