SharePoint migratie is geen sinecure!

Geplaatst op: 7-11-2012 door Harald van Leeuwen
Harald van Leeuwen  Harald van Leeuwen

Via Microsoft Sharepoint kunnen uw medewerkers heel gemakkelijk en vooral veilig informatie delen. Niet voor niets adviseert EIC haar opdrachtgevers Sharepoint te gebruiken bij inrichting van de digitale werkplek. Het up-to-date houden van deze toepassing en met name de migratie naar een nieuwe versie is echter geen sinecure, zo laat een recent migratieproject bij een groot energiebedrijf zien.
 

Knowhow

De klant is een gerenommeerd Nederlands bedrijf in de energiesector. Om de volledige infrastructuur up-to-date te brengen, werd een project gestart om een nieuw werkplekconcept uit te rollen. Diverse onderdelen zoals Exchange en Sharepoint vereisten een upgrade. Onze klant had behoefte aan knowhow op het gebied van Sharepoint-migraties en wist de weg naar EIC te vinden.

Migratie naar 2010

De initiële opdracht luidde: “Migreer de bestaande Sharepoint 2007-omgeving naar Sharepoint 2010”. Alvorens aan het echte werk te beginnen, werd eerst tijd besteed aan het verhelderen van de vraag. Wat waren de verwachtingen van de klant? Dit leidde tot de volgende fasering:

  1. Ontwerpen architectuur
  2. Planning
  3. Inrichting twee Sharepoint farms
  4. Migratie
  5. Nazorg

 

High available en veilig

De Sharepoint-omgeving bij onze klant is van groot belang voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Bij het ontwerpen van de architectuur vormden daarom veiligheid en een hoge mate van beschikbaarheid  de belangrijkste ontwerpcriteria. In samenspraak met de klant viel de keuze op een interne Sharepoint farm en een nieuw in te richten farm in een DMZ (Demilitarized Zone).

Sharepoint farm in domein

Informatie die uitsluitend bedoeld is voor interne medewerkers is geplaatst op een interne Sharepoint 2010 farm. Alle servers in deze farm zijn dubbel uitgevoerd waardoor de farm bij uitval van een server beschikbaar blijft. Als database server is gebruik gemaakt van een Veritas SQL cluster.

Sharepoint farm in DMZ

De informatie die naar buiten wordt gepubliceerd, is geplaatst in een Sharepoint farm in een DMZ (Demilitarized Zone). Deze DMZ vormt een afgeschermd gedeelte van de infrastructuur zodat kwaadwillenden zich van buitenaf geen toegang kunnen verschaffen tot interne informatie.  De informatie in deze farm is deels bestemd voor het algemene publiek (de website) en deels voor ketenpartners. De ketenpartners kunnen inloggen op de omgeving via two factor authentication (middels RSA-token).

Geen sinecure

Na het inrichten van de omgeving zijn we gestart met de migratie van de content. Een internsief proces waarbij ervaring leert dat meerdere proefmigraties nodig zijn om de belangrijkste problemen op te lossen en het proces voorspelbaar te laten verlopen. Je wil immers tijdens de echte productiemigratie niet tegen vervelende verrassingen aanlopen. In dit geval hebben we twee proefmigraties uitgevoerd alvorens de acceptatietest is gestart. De productiemigratie is vervolgens zonder noemenswaardige problemen verlopen.

Plannen is vooruitzien

Verwachtingen managen binnen een project is een uitdaging. Het is daarom van belang om zo snel mogelijk tot een gedetailleerd plan te komen. Ook in dit geval hebben we samen met onze opdrachtgever een detailplanning opgesteld. Een van de planningsdoelen was de migratie in een specifiek weekend. Daarvoor is kennis nodig van de business maar ook een reëel beeld van de migratieactiviteiten. Een goede planning is onmisbaar bij een Sharepoint-migratie!

SharePoint 2013?

Met de komst van Sharepoint 2013 zal de migratie voor veel Sharepoint-gebruikers weer gaan spelen. Wilt u ook uw bestaande Sharepoint-omgeving migreren? Dan is het van belang dat u goed beslagen ten ijs komt. Zorg voor deugdelijke ontwerpcriteria, maak een realistische planning en betrek tijdig alle stakeholders. EIC wil u daarbij uiteraard graag ondersteunen om ook van uw migratie een succes te maken.

EIC blijft constant op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo waren we op 20 en 21 november paraat op Microsoft Sharepoint Connections 2012 in Amsterdam. Lees de nieuwsblog hierover.

Nieuwsblog Updates

Bekijk ons nieuws en andere updates.

Twitter Laatste ontwikkelingen

Bekijk onze tweets voor de laatste ontwikkelingen.