Nieuwe collega´s Adriaan Stelma & Olivier Dijkstra

Geplaatst op: 24-03-2014 door Nils Labordus
Nils Labordus  Nils Labordus
'Aanpakken is de beste leerschool'

Bij EIC staan ze al bekend als het duo Adriaan & Olivier: Adriaan Stelma en Olivier Dijkstra. Sinds eind 2013 zijn ze beiden als technisch specialist in dienst bij EIC. Wat ze bindt zijn niet alleen de Friese wortels. Het is vooral de gedeelde hands-on mentaliteit: Aanpakken!
 

Adriaan is met 28 jaar de oudste van het stel. Afkomstig uit Zwaagwesteinde volgde hij zijn opleiding in Leeuwarden en Groningen. “Ik studeerde eerste een jaar Human engineering aan het Friesland college. Een combi van werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Je leert gebruikerswensen vertalen naar engineering. Heel breed, maar niet heel diep, dus ben ik na een jaar verder gegaan bij de Hanzehogeschool waar ze dezelfde studie met iets meer structuur aanbieden. Daar was ik op mijn plek. Ik heb aan hele leuke onderzoeken meegedaan, bijvoorbeeld voor TNO en Lefier."

Application packaging

Olivier volgde een andere weg. Hij werd geboren in Sexbierum, is pas 23 en werd aan het Friesland College opgeleid als netwerkbeheerder. “Ik vond het leuk om mensen met hun technische problemen te helpen. Had daarvoor ook een eigen bedrijfje naast mijn studie. Tijdens mijn opleiding leerde ik ook al hoe je application packages bouwt, dus dat sluit mooi aan bij mijn functie als technisch specialist bij EIC. Ik heb daarna nog enige tijd Forensische ICT in Leiden gestudeerd, maar dat was te veel puur programmeren, dat lag me toch niet echt." De beide Friezen zijn goed opgeleid, maar dat was voor EIC niet het enige criterium om ze een baan aan te bieden als technisch specialist. EIC was op zoek naar een uitbreiding van het team en zocht mensen die passen bij de EIC-werkwijze: IT-ers met een hands-on mentaliteit en oog voor kwaliteit. Dan is het ook belangrijk te kijken naar wat mensen doen naast hun studie. Waardoor worden ze gedreven? Hoe praktijkgericht zijn ze, kunnen ze zich dienstbaar opstellen en organisaties echte oplossingen bieden?

Opknappen

Dat zat wel goed bij de heren, zo bleek. Adriaan genoot niet alleen van de praktijkonderzoeken voor TNO en hoe je bijvoorbeeld via serious gaming kunt onderzoeken hoe mensen techniek toepassen in de praktijk. Hij was ook al jaren vrijwilliger op een zorgboerderij en begeleidde jongeren met problemen. Adriaan: "Dat is fantastisch om te doen. Samen de handen uit de mouwen steken en zien hoe die jongens daar van opknappen." Adriaan is ook een type 'sleutelaar'. Hij heeft enkele oude auto's in bezit waaronder een Porsche. Om op te knappen maar ook om nieuwe technologie in toe te passen. "Ik heb als een van de eersten een 8-inch touchscreen ingebouwd in een Opel Kadet. Voor navigatie maar ook voor films en muziek. Gewoon om te kijken of het werkt en dat doet het!" Ook Olivier werd geselecteerd op aspecten als oplossingsgerichtheid en een dienstverlenende houding. Hij hielp in zijn eigen tijd al mensen met allerhande praktische computerproblemen. Olivier: "Net als Adriaan ben ik een echte aanpakker. Wel ben ik wat meer technisch gespecialiseerd. Zo vullen we elkaar goed aan!”

Werkvloer

Adriaan en Olivier werden na een grondige interne opleiding samen bij hun eerste opdrachtgever gestationeerd. Een grote klant in de zorgsector maakte de overgang naar Windows 7 en had dringend behoefte aan technisch specialisten met verstand van application packaging. Nu, na enkele maanden, kijken ze terug op een hectische tijd. Adriaan: "De steentjes beginnen nu een beetje in elkaar te passen. We hebben een effectieve werkwijze gevonden waarbij het hele team goed op elkaar is ingespeeld.”

Eigen weg

De nieuwbakken EIC-ers hebben het prima naar hun zin en zijn inmiddels goeie maatjes geworden. Ze poolen zelfs samen vanuit Leeuwarden. Dat ze nu werken op hetzelfde project is leuk, maar het betekent niet dat ze doorgaan als duo. Adriaan: "We verwachten allebei dat we ons bij EIC nog flink kunnen ontwikkelen. Daarvoor moeten we ervaring opdoen bij verschillende opdrachtgevers. We kunnen natuurlijk niet steeds met z'n tweeën ergens aan de slag. We volgen ieder onze eigen weg!”

Nieuwsblog Updates

Bekijk ons nieuws en andere updates.

Twitter Laatste ontwikkelingen

Bekijk onze tweets voor de laatste ontwikkelingen.