Interview Jacqueline Portier

Geplaatst op: 6-02-2015
'‘Ik ben de vooruitgeschoven post in het Westen’'

Toen iemand tegen haar zei dat ze van die IBM XT af moest blijven omdat ze er toch niets van zou snappen, bleek dat voor Jacqueline Portier de ultieme uitdaging: “Dat zullen we nog wel eens zien!” Ze stortte zich erop, loste het probleem op en ontdekte een passie voor het leven.

We zijn inmiddels aardig wat jaren verder en Jacqueline lost nog steeds IT-problemen op, zij het op een wat omvangrijker schaal. Op het moment is ze gedetacheerd bij Damen Shipyards in Gorinchem en reist ze het hele land over om nieuw verworven scheepswerven op een uniforme wijze aan elkaar te verbinden en in te richten met de laatste IT-architectuur. Doel is de optimale inrichting van de digitale (mobiele) werkplek.

Meerwaarde
"De groei bij Damen gaat erg snel", vertelt Jacqueline. "Het liefst willen ze overal een zelfde cultuur ontwikkelen, er zeg maar één grote familie van maken. Dat heeft nogal wat consequenties voor de IT-architectuur. Ieder bedrijf brengt vanuit zijn verleden een eigen architectuur mee. Die moet dan meestal helemaal opnieuw opgezet. De uitdaging voor mij is het zo in te richten dat het meerwaarde heeft voor de organisatie als geheel."

Consultancy rol
Toen ze afstudeerde als pedagogisch wetenschapper kwam ze te werken op het ministerie van VROM. Daar was ze echter al snel bezig met informatiseringsvraagstukken. "Ik loste voor iedereen zijn of haar computerproblemen op. Ik merkte dat ik er veel lol in had en ben toen in de avonduren Theoretische Informatica erbij gaan doen. Dat heb ik een jaar of tien geleden afgemaakt en toen ben ik me echt helemaal op de IT gaan richten. Eerst als hoofd IT bij een accountantskantoor en daarna in een consultancy - en architecten rol voor verschillende opdrachtgevers."

Slim
Vanaf het begin ging het daarbij om de grotere infrastructurele projecten. "Dat ligt mij het best. Denk aan herinrichting als gevolg van fusies en overnames, of aanpassingen als gevolg van wetswijzigingen. Altijd weer is de kernvraag hoe je met slimme IT-architectuur kunt bijdragen aan de groei van een bedrijf of de effectiviteit van een organisatie. Dat doel bereiken vind ik leuker dan diep in de techniek te duiken." Ze reist nu bijvoorbeeld veel in Nederland tussen werven in Vlissingen, Amsterdam, Harlingen en Den Helder. "Veel in de auto zitten, ook dat hoort erbij. Gelukkig heb ik nog wel tijd om regelmatig hard te lopen."

Uitbouw
Er is bij Damen Shipyards nog aardig wat werk aan de winkel, maar zeker wil Jacqueline zich daarnaast vol gaan inzetten voor de groei van EIC in het Westen. "Mijn thuisbasis wordt het nieuwe EIC-kantoor in Amsterdam. Ik leerde het bedrijf kennen via een project waarin we samenwerkten voor de gemeente Groningen. Een leuke club mensen dacht ik meteen, met een prettige cultuur. Ik denk dat ik kan bijdragen aan de verdere uitbouw en opbouw van de organisatie in Amsterdam. Ik heb een groot netwerk en heb net als EIC-directeur Nils Labordus altijd mijn antenne uitstaan op zoek naar nieuw talent. Ik wil daarom graag de vooruitgeschoven post in het Westen zijn!