“Op pragmatische wijze voorspelbare kwaliteit leveren”

Geplaatst op: 13-01-2015 door Nils Labordus
Nils Labordus  Nils Labordus

EIC gecertificeerd volgens ISO 9001:2008

In nauw contact staan met je klant en je afspraken nakomen, dat stond bij EIC altijd al hoog in het vaandel. De forse groei van de afgelopen jaren vroeg echter om een meer formele invulling van deze kernwaarde. Het was dan ook een logische stap om het kwaliteitssysteem van EIC te laten certificeren volgens de norm ISO 9001:2008.  Vandaag mocht EIC het officiële certificaat van de certificerende instantie CERTIKED in ontvangst nemen.

We deden veel zaken van nature al op de goede manier
“We zijn er best trots dat we dit hebben gerealiseerd”, aldus EIC-directeur Nils Labordus. Hij kijkt tevreden terug op een traject van bijna een jaar. “We zijn begonnen met het benoemen van collega Harald van Leeuwen als kwaliteitsfunctionaris die daarmee verantwoordelijk werd voor het hele traject. We hebben vervolgens in het eerste kwartaal van 2014 een nulmeting uitgevoerd waarna in april tijd was voor de proefbeoordeling. Tijdens een proefbeoordeling voert de certificerende instantie een eerste onderzoek uit om te controleren tot in hoeverre je al voldoet aan de norm. Daar kwamen natuurlijk best wat verbeterpunten uit naar voren maar het was te overzien. Het bevestigde vooral ons eigen beeld dat we veel zaken van nature al op de goede manier deden.”

CERTIKED
Wie zich wil certificeren heeft een certificerende instantie nodig. EIC heeft gesprekken gevoerd met meerdere partijen en uiteindelijk is de keuze gevallen op CERTIKED (onderdeel van Lloyd’s). CERTIKED heeft bovenop de ISO 9001 een eigen checklist ontwikkeld die specifiek bedoeld is voor kennisintensieve bedrijven zoals het onze. Het gaat er daarbij niet om dat je alles op papier hebt, het gaat erom dat je kunt aantonen dat je de verschillende aspecten goed hebt ingevuld. Dat kan bijvoorbeeld ook door mondelinge afspraken waarvan iedereen op de hoogte is. Kortom, allemaal heel praktisch.”, zo licht Nils de keuze voor CERTIKED toe.

Van organisatie van professionals naar een professionele organisatie
Wat was de reden om te certificeren? Nils: “Tweeledig. Aan de ene kant wordt het verplicht gesteld in sommige aanbestedingen, maar we vinden het ook belangrijk om met onze organisatie een volgende stap te maken. Van een organisatie van professionals naar een professionele organisatie. Daar helpt zo’n certificering prima bij.”

Nog meer aandacht voor de wensen van de klant
De klanten van EIC zullen in de praktijk zeker wat gaan merken van de certificering. Nils legt uit waarom: “We maken nu al duidelijke afspraken met onze klanten en zijn regelmatig met ze in gesprek. Daar verandert natuurlijk niets aan. Daarbovenop zullen we de kwaliteit van onze dienstverlening nu ook meer formeel gaan meten. Zo kunnen we onze dienstverlening nog beter inrichten op de wensen vanuit de klant.”

Geen bureaucratie
Ten slotte wil Nils nog even wat kwijt over het beeld dat vaak heerst over kwaliteitsbeheersing. “Veel bedrijven zien een ISO-certicering vooral als een bureaucratische exercitie. Wij hebben dat heel anders ervaren. Voorwaarde is wel dat je met een nuchtere blik naar kwaliteit kijkt en je systeem zo praktisch mogelijk inricht. Doe je dat goed, dan helpt het je om je kwaliteit van dienstverlening op een voorspelbaar niveau te brengen zodat klanten weten wat ze aan je hebben

Wil jij weten wat EIC voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Nieuwsbrief Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste trends en events.