Inspiration sessie over Automation kent grootste opkomst ooit

Geplaatst op: 31-10-2019 door Harald van Leeuwen
Harald van Leeuwen  Harald van Leeuwen

Woensdag 30 oktober vond de EIC Inspiration meeting plaats onder het thema ‘Automation’. Met 65 bezoekers hadden we de grootste opkomst ooit. Een kort verslag.

Nadat Nils Labordus alle aanwezigen het nieuws bracht over de nieuwe EIC-huisvesting in Drachten, introduceerde Adriaan Stelma, namens EIC de organisator van de Inspiration meetings, de vier sprekers. Adriaan deed dit voor de laatste keer; hij vertrekt naar UMCG. We zullen hem missen!

Eerste spreker Frank Wolters (teamleider UMCG) nam het publiek mee in de visie van UMCG op automation. Frank gebruikte het voorbeeld van een ruziënd koppel. Zij vraagt boos: "Waar is mijn mail gebleven?". Dat wil je niet, aldus Frank. Zelf had hij in een eigen omgeving al een constructie gemaakt waarmee je bijvoorbeeld een PC weer eenvoudig opnieuw kunt installeren. Door automation kun je omgevingen bouwen die meer ‘fail save’ zijn, zo kun je risico's verkleinen en betere dienstverlening leveren.

Harald van Leeuwen (consultant EIC en als automation specialist ingezet bij UMCG) vertelde vervolgens over de manier waarop het UMCG automation inzet in het project DWP 2020. Dit project is gericht op de nieuwe werkplek met Windows 10. Hiervoor moeten applicaties worden gevirtualiseerd (losgekoppeld van het operating system) via Citrix Virtual Apps. Daarvoor is een Citrix Farm nodig. Die farm moet steeds weer opnieuw in verschillende kwaliteiten uitgerold kunnen worden. Daarvoor is Ivanti Automation Manager gebruikt. Belangrijk bij het bouwen: zorg dat je snel alle werkingsprincipes test, zodat je er niet pas tegenaan loopt als je al voor 90% klaar bent. Kernboodshap van Harald: automation is complex maar loont als je het goed inzet.

De derde spreker Elmer Evers (Territory manager Ivanti) liet zien welke producten Ivanti ons allemaal kan bieden. Kortgezegd, een breed spectrum aan tooling dat gebruikt kan worden om omgevingen te beheren. 

Laatste spreker was Patrick Kaak (senior sales engineer Ivanti). Hij gaf de toehoorders een demo van met name Ivanti Automation Manager. Hij liet onder andere zien dat je een webservice kunt aanroepen (in dit geval om een eenvoudige som op te lossen) en dat je via een runbook een server kunt controleren op verplichte beveiligingspatches.

Al met al weer een zeer informatieve en nuttige Inspiration sessie, zo hoorden we na afloop van de deelnemers. Zien we jullie de volgende keer in Drachten in ons nieuwe pand?