'Het mooie is dat ik overal aan mag zitten'

Geplaatst op: 8-05-2013

Het provinciebestuur van Groningen heeft diverse taken op het gebied van regelgeving en ruimtelijke ordening. Zij vormt de schakel tussen de Rijksoverheid en de gemeentes. Dat vraagt om excellente inrichting van het IT-landschap. Daarnaast nam de provincie de IT-taken op zich van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD).Volop werk dus voor IT-ers in hart en nieren. Onze collega Frank Spiering voelt zich er prima thuis.

Wat is je functie bij de provincie Groningen?

Mijn functie is systeem- en netwerkbeheerder. Daarnaast speel ik ook een rol als technisch ontwerper bij de ontwikkeling van de Regionale Uitvoeringsdienst.

Bij welke projecten binnen binnen de provincie ben jij op dit moment betrokken?

Het eerste project is meteen een langlopend project: de vernieuwing van de Digitale Werkomgeving, ofwel DWO. Een aantal jaren geleden is de provincie overgestapt van fat clients naar server based computing. De techniek die daar toen voor is gebruikt is, was aan vernieuwing toe. Men heeft toen het project DWO 2 in het leven geroepen. Doelstelling: het concept technisch weer helemaal up-to-date maken.

Zoals ik al aangaf, ben ik daarnaast als technisch ontwerper betrokken bij de inrichting van de Regionale Uitvoeringsdienst. Ik maak daarvoor onder meer technische ontwerpen voor bijvoorbeeld de Active Directory, SAN en de backup-voorzieningen. Daarnaast ben ik ook betrokken bij de implementatie.

Regionale uitvoeringsdienst? Wat is dat precies?

Even eenvoudig gezegd: nu heeft elke gemeente, elk waterschap en provincie zijn eigen afdeling die zorgt voor vergunningen etc. in het kader van milieuwetgeving. De uitvoering hiervan wordt overgebracht naar een regionale uitvoeringsdienst. De provincie Groningen neemt daarin de ICT-taken voor haar rekening. De inrichting wordt ook zoveel mogelijk geënt op de IT van de provincie, maar dan wel zonder server based computing.

Hoe kom je zo bij de provincie terecht?

Vier jaar geleden ben ik er binnengekomen als packager. Ik heb toen de richtlijnen en procedures opgesteld voor DWO. Na een tijdlang packages te hebben gemaakt hoorde ik dat ze op zoek waren naar een systeem en –netwerkbeheerder. Dat leek me een mooie doorgroeimogelijkheid. In goed overleg met mijn werkgever EIC ben ik toen in deze functie terechtgekomen.
 

Wat vind je leuk aan het werken bij de provincie?

Als beheerder mag ik in principe aan alle infrastructurele onderdelen zitten. We kennen geen strikte scheiding tussen bijvoorbeeld de beheerder van het SAN en de beheerder van de switches. Daarnaast is het een heel gezellig team. Soms doe ik wel even mijn oordopjes in om naar muziek te luisteren zodat ik me goed kan concentreren op mijn werk!

Wat heb je geleerd bij de provincie?

Ik heb veel geleerd over diverse technische componenten zoals het SAN, de core switches, backup-oplossingen en nog veel meer.

Wat heb je de provincie kunnen leren?

In het begin moest ik heel veel vragen maar inmiddels ben ik wel een uur per dag kwijt om zelf kennis over te dragen aan collega’s. Het is dus vooral mijn vakkennis die ik kan bijdragen aan de provincie.

Wil je verder nog wat kwijt?

Ik ben enthousiast sporter en heb tussen de middag de gelegenheid om tegen gereduceerd tarief te sporten in een fitness centrum dat vlakbij het provinciehuis ligt. Dat is natuurlijk een mooi bijkomend voordeel.
 

Nieuwsblog Updates

Bekijk ons nieuws en andere updates.

Twitter Laatste ontwikkelingen

Bekijk onze tweets voor de laatste ontwikkelingen.