Het blijft een mooie uitdaging om binnen de scope te werken.…

Geplaatst op: 26-02-2013

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft een breed takenpakket binnen het onderwijs. Ze betalen niet alleen de studiefinanciering uit maar beheren ook gegevens over onderwijsinstellingen. Een uitdagende omgeving voor elke ICT-er. EIC-er Ronald Sloot is momenteel actief bij DUO en vertelt graag wat over zijn werkzaamheden aldaar.

Wat is je functie binnen DUO?

Ik ben procesmanager/coördinator binnen het project 7UP. Dat heeft als doel de huidige werkplek te upgraden naar Windows 7.
 

En wat is dan jouw specifieke taak in dat project?

Mijn voornaamste taakgebied is het beheren en coördineren van de “applicatieomvaltests”. Deze tests worden uitgevoerd om vast te stellen of een applicatie al dan niet geschikt is voor de 32- en 64-bits versie van Windows 7. Mijn werk bestrijkt een behoorlijk breed gebied. Het begint bij het opstellen van het projectplan en loopt dan via het inventariseren, scopebepalen en bewaken van de voortgang van het project tot aan het uitbrengen van het advies aan de stuurgroep. Ook ben ik het aanspreekpunt bij escalaties tijdens het testen. De technische tests worden trouwens uitgevoerd door een externe partij in samenwerking met technisch beheerders van DUO.

Hoe belangrijk is het testen?

De support van Windows XP houdt op en daarom moeten we over naar het nieuwe Windows 7 platform. Veel applicaties zitten natuurlijk op een patchlevel voor Windows XP en niet voor alle applicaties is support op Windows 7 beschikbaar. Dat kan betekenen dat applicaties een ingrijpende update nodig hebben voor zowel de front-end als de back-end of mogelijk moeten worden uitgefaseerd. Met als mogelijke consequentie dat heel veel gebruikers opnieuw opgeleid moeten worden. Men wil dus graag de impact van dit project op de organisatie kennen. Dat lukt je alleen door goed te testen.

Wat gebeurt er met de resultaten?

De test geeft een antwoord op de vraag of een applicatie technisch werkend te krijgen is op een Windows 7 32- of 64-bit variant. Ook wordt aan de leveranciers gevraagd of de combinatie van OS en applicatie ook wordt ondersteund. Uiteindelijk zullen we een advies uitbrengen aan de stuurgroep zodat men kan bepalen of we overgaan naar de 32- of 64-bits variant van Windows 7. De uitslag van deze omvaltests is zeer bepalend voor de weg die DUO uiteindelijk gaat bewandelen.

Wat vind je leuk aan het werken bij DUO?

In 2010 heb ik bij DUO al deel mogen nemen aan het migratieproject Horizon waarbij applicatievirtualisatie en VDI werd toegepast. Mijn inzet toen werd blijkbaar gewaardeerd want ook voor dit traject hebben ze specifiek naar mij gevraagd. Een mooi compliment natuurlijk. Het is bovendien erg handig dat ik mijn aanspreekpunten binnen DUO al ken. Er heerst een prima sfeer en het “Cruiseschip” in Groningen is natuurlijk een fantastisch gebouw om in te werken. Tenslotte is DUO een organisatie die erg gericht is op stabiliteit. Verandering is daarom niet altijd eenvoudig. De testresultaten leiden echter tot harde uitspraken en veranderingen in het applicatielandschap zijn daardoor onvermijdelijk. Mijn werk heeft dus echt invloed op de uiteindelijke omgeving.

Heb je nog nieuwe dingen geleerd?

In deze rol houd ik me niet bezig met de technische aspecten van applicaties. Ik leer vooral mijn technische en projectleidersvaardigheden goed te scheiden. Daarnaast ben ik me wel weer bewust geworden van de noodzaak om de scope goed te bewaken. Voor je het weet is alles onderdeel van je project geworden zonder dat je daar de capaciteit voor hebt. Het blijft een mooie uitdaging om binnen de scope te werken!

Nieuwsblog Updates

Bekijk ons nieuws en andere updates.

Twitter Laatste ontwikkelingen

Bekijk onze tweets voor de laatste ontwikkelingen.