Flexibiliseer uw infrastructuur met clouddiensten

Geplaatst op: 7-05-2013 door Harald van Leeuwen
Harald van Leeuwen  Harald van Leeuwen

Schaalbaarheid van IT-middelen is een sleutelbegrip in onze snel veranderende wereld. Vandaag krijgt u als organisatie te maken 100 extra werkplekken voor een grote opdracht. Morgen zegt die klant het contract op en heeft u 100 plekken over. Dit biedt niet alleen uitdagingen in personele zin, het doet ook een groot beroep op uw IT-infrastructuur. Wat dan uitkomst kan bieden? De cloud!
 

Geen sinecure

Het realiseren van een schaalbare infrastructuur is geen sinecure, terwijl uw organisatie er wel nadrukkelijk om vraagt. Zonder een concrete aanleiding extra apparatuur aanschaffen om voorbereid te zijn op groei is kostbaar en brengt een hoog afbreukrisico met zich mee. Aan de andere kant: als u wacht tot u de werkplekken echt nodig heeft, kan het zomaar zijn dat u te laat bent en daardoor een belangrijke opdracht misloopt.

Altijd te vroeg of te laat

Vaak staat de financiële besturing van IT-ontwikkeling van uw organisatie in de weg. Het zijn doorgaans namelijk niet de technische mogelijkheden die belemmerend werken. De meeste financiële besturingsmodellen gaan uit van voorspelbare bewegingen qua groei en krimp en juist dat is in het huidig tijdsgewricht problematisch. Concreet betekent het dat u vrijwel altijd te vroeg of te laat bent doordat u rekening moet houden met financiële cycli in uw organisatie.

Andere wijze van financiƫle besturing

Clouddienstverlening maakt een andere wijze van financiële besturing mogelijk. Veel dienstenaanbieders hanteren een financieel model dat werkt als een abonnementsvorm met kortlopende verplichtingen. U betaalt alleen voor de capaciteit en de diensten die u werkelijk gebruikt. Doordat u niet hoeft te investeren in apparatuur, kunt u razendsnel capaciteit bijschakelen of afbouwen. Dat betekent een veel duidelijker relatie tussen kosten en opbrengsten.

Verschillende aanbieders

In de markt zien we verschillende cloud-aanbieders. Bijvoorbeeld Amazon EC2, IBM SmartCloud en Microsoft Azure. Recent hebben we bij EIC ervaring opgedaan met laatstgenoemde en we zijn zeer te spreken over alle mogelijkheden. Met Azure is het mogelijk een volledig virtuele backend te realiseren, inclusief netwerk, opslag en servers. U hoeft hiervoor vrijwel geen investeringen te plegen: u betaalt voor wat u afneemt. De voorspelbaarheid van deze kosten vinden we nog wel wat beperkt maar daar is naar alle waarschijnlijkheid verbetering te verwachten.

Hybride

Het spreekt voor zich dat u alle gepleegde investeringen in eigen apparatuur niet zomaar ineens afschrijft. Voor een verantwoorde bedrijfsvoering adviseren wij onze klanten te kijken naar een hybride variant. De basisinfrastructuur kunt u dan blijven gebruiken zoals u dat gewend bent, terwijl u voor de nodige flexibiliteit gebruik maakt van services uit de cloud. Aan allerlei scenario’s valt te denken: van een grootschalige marketingcampagne met speciale App waarvoor u een backend nodig heeft, tot het tijdelijk inschakelen van extra servers ten behoeve van extra gebruikers.
 

Transitiefase

De IT-markt zit momenteel in een transitiefase. Veel apparatuur staat nog opgesteld in de serverruimtes van onze klanten, maar de ongekende kansen die de cloud biedt, drijft veel organisaties in een andere richting. We verwachten dat binnen enkele jaren de meeste organisaties voor het grootste gedeelte gebruik zullen maken van cloud-diensten.

Dynamiek en complexiteit

Door de ontwikkelingen op gebied van cloud ontstaat enorm veel dynamiek en worden beslissingen complexer. We merken dat veel klanten het moeilijk vinden om de juiste besluiten te nemen. Dat heeft niet alleen te maken met een andere manier van kijken naar IT, ook zaken als wetgeving en compliance worden plotseling veel belangrijker. Wij adviseren in ieder geval om cloud-dienstverlening integraal onderdeel te maken van uw IT-strategie en architectuur, zelfs als er nu nog geen gebruik van maakt. De specialisten van EIC kunnen u daarbij natuurlijk van dienst zijn!

De hype voorbij

De IT-wereld zal de komende jaren ongekende veranderingen gaan doormaken. De cloud is daarin naar onze verwachting een van de grote katalysatoren. We kunnen gerust concluderen dat de hype voorbij is; de cloud is echt de toekomst!

Meer weten over mogelijkheden van cloud-computing? Neem dan contact op met Nils Labordus.

Nieuwsblog Updates

Bekijk ons nieuws en andere updates.

Twitter Laatste ontwikkelingen

Bekijk onze tweets voor de laatste ontwikkelingen.