EIC Inspiration: the cloud anno 2014

Geplaatst op: 2-06-2014 door Nils Labordus
Nils Labordus  Nils Labordus

Op 21 mei j.l. vond weer een EIC Inspiration plaats in het Stadsparkpaviljoen Ni Hao in Groningen. De sessies stonden in het teken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dienstverlening uit de cloud. Onder de bezoekers ook deze keer weer een aantal nieuwe gezichten. Het is mooi om te zien dat EIC Inspiration duidelijk in een behoefte voorziet.
 

Directeur Nils Labordus heette de 40 bezoekers welkom. “We timmeren stevig aan de weg. Onlangs hebben we een aantal nieuwe collega’s toe mogen voegen aan ons personeelsbestand; een mooie mix van ervaren krachten en junioren. We verwachten zo onze klanten nog beter te kunnen bedienen. Daarnaast hebben we met de recente opening van ons kantoor in Amsterdam een langgekoesterde droom waargemaakt. We zien dat veel van onze grotere accounts hun hoofdkantoor in het westen hebben. Lokale aanwezigheid is dan toch belangrijk en dat kunnen we op deze manier realisereb. Ten slotte willen we nog graag met jullie delen dat we in een traject zitten om het ISO 9001-certificaat te halen. We zien dat opdrachtgevers daar vaak naar vragen en het past prima bij een organisatie die volwassen is geworden.”

Vervolgens was de beurt aan Peter Klix, architect en IT–specialist bij EIC. Hij gaf een inkijkje in de werkplek uit de cloud anno 2014. Na een historisch overzicht liet hij zien waarin de verschillende cloud-concepten van elkaar verschillen. Belangrijke variabele daarbij is wie wat beheert. Aan de ene kant van het spectrum zien we ‘on premise’ oplossingen waarbij het volledige beheer door de klant gebeurt. Aan het andere eind van komen we Software as a Service (SaaS) tegen waarbij het beheer vrijwel volledig bij de leverancier ligt. De diverse concepten werden door Peter nader uitgediept. Vervolgens liet hij een aantal scenario’s zien waarbij lokale infrastructuur gemixt werd met oplossingen uit de cloud, de zogeheten hybride oplossingen. Als afsluiting presenteerde hij zjn eindconclusies. De meest opvallende was wel dat de hele cloud-markt volgens Peter steeds meer richting “App Only”. Alle onderliggende techniek wordt dan volledig beheerd door de leverancier.

Als tweede spreker van de avond was Martin Sih aan de beurt. Hij is productspecialist bij Microsoft op het gebied van Azure, een van de cloud-diensten van Microsoft. Hiermee wordt het mogelijk om diverse infrastructuurcomponenten zoals storage en servers rechtstreeks uit de cloud af te nemen. Hij stond stil bij diverse scenario’s waarin Azure toepasbaar is. Vooral als er sprake is van grote pieken en dalen in het gebruik kan een scenario met Azure erg interessant zijn. De klant betaalt namelijk alleen voor wat hij verbruikt. Azure kan ook worden toegepast om verschillende datacentra aan elkaar te koppelen. Als primeur kon Martin melden dat het voortaan mogelijk is om met een dedicated verbinding connectie te maken met een datacentrum van Microsoft. Dit maakt het concept nog veel breder toepasbaar.

Na afloop van de sessies konden de aanwezigen tijdens een buffet doorpraten over de sessies en leren van elkaars ervaringen. Dat is precies de kracht van EIC Inspiration: informatie en inspiratie! Wil je er de volgende keer ook bij zijn? Kijk dan snel op onze agenda voor de volgende Inspiration.

Nieuwsblog Updates

Bekijk ons nieuws en andere updates.

Twitter Laatste ontwikkelingen

Bekijk onze tweets voor de laatste ontwikkelingen.