Development met Microsoft Azure, een koud kunstje !?

Geplaatst op: 20-12-2016 door Harald van Leeuwen

Microsoft Azure is natuurlijk vooral een infrastructuur-platform. Eenvoudig een server optuigen, een SQL-database als dienst afnemen of een web service aan de wereld beschikbaar stellen, het kan allemaal en met relatief weinig inspanning. Maar “What’s in it” voor de developers onder ons? Op welke wijze kan Azure het leven gemakkelijker maken?

Nu had ik in de praktijk wel eens wat gespeeld met Azure. Niet onlogisch, EIC is Azure partner van Microsoft en diverse collega’s hebben al projecten uitgevoerd waarbij componenten uit de Azure cloud worden gebruikt. Recent kreeg ik de kans om eens uitgebreid kennis te maken met de mogelijkheden van dit cloud platform. Uiteraard wil ik mijn bevindingen graag delen. Ik zal me beperken tot een globale beschrijving, hoe je alles precies bij elkaar klikt zal ik niet behandelen. Daarvoor verwijs ik graag naar de uitgebreide informatie die op internet is te vinden.

DevCamp Azure & Office 365

Als partner van Microsoft ontvingen we een uitnodiging voor een DevCamp rondom Azure & Office 365. Samen met collega Arjen heb ik deze tweedaagse bijeenkomst bijgewoond op het Nederlandse hoofdkantoor van Microsoft op Schiphol. Onder leiding van Senaj Lelic werden we bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en (niet onbelangrijk) mochten we zelf aan de slag. Er is Microsoft natuurlijk veel aan gelegen de mogelijkheden van Azure voor developers te delen met de partners. Dit leidde gelukkig niet tot een eenzijdig verhaal, ook de kanten die nog minder goed werken kwamen voldoende aan bod.

Hoe bouw ik een app met Azure?

Het hele DevCamp was opgebouwd rondom een casus. Een app moest beschikbaar gesteld worden via de Azure Cloud. Hoe maak je een web applicatie? Hoe deploy je je solution naar de Azure en hoe regel je authenticatie via een Microsoft account? Uiteindelijk wil je natuurlijk je applicatie zo soepel mogelijk beschikbaar stellen. Visualstudio.com biedt prima mogelijkheden om je solution via een continu proces (continuous integration) vanuit je Visual Studio project gecontroleerd naar productie te brengen. Via een uitgebreide set aan monitoring tools kun je vervolgens op elk niveau zien wat de performance is van je applicatie.

Ervaring

Het is opvallend eenvoudig om complexe oplossingen te bouwen met deze stack. Het spaart veel tijd uit omdat je het proces van “ yak shaving”  tot een minimum kunt beperken. Binnen korte tijd heb je een robuuste omgeving met webserver, identity management en database in de lucht zonder de uitgebreide installatiewerkzaamheden die daar doorgaans bij horen.

Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden zo groot en vrijwel eindeloos dat het niet eenvoudig is om je weg te vinden. Je kunt je bij wijze van spreken een ongeluk zoeken naar de oorzaken van een niet werkende solution, maar dat is in ons vakgebied niet uitzonderlijk. Wellicht zou dat in de toekomst nog wat intuïtiever kunnen doordat je sleutels die je nodig hebt om bepaalde services aan te spreken kunt selecteren in Visual Studio. Nu moet je ze kopiëren uit de Azure portal en vervolgens plakken in je solution. Het kan maar is wel foutgevoelig. Of om met Herman Finkers te spreken: “Een verkeerde komma of letter maakt zelfs van Jezus nog een ketter”.

Conclusie

Dat Azure de wereld gaat veranderen, daarvan was ik al overtuigd. Dat je met Azure zo eenvoudig nieuwe applicaties in de lucht kunt brengen heeft mij wel positief verrast. Een koud kunstje is het zeker niet, maar het maakt het leven wel gemakkelijker en zorgt ervoor dat je je tijd echt kunt besteden aan het ontwikkelen.

Een aspect waar we niet bij stil hebben gestaan zijn de kosten. Ik ben wel benieuwd hoe een app die je host via Azure zich qua kosten verhoudt tot het meer traditionele model. Wellicht een goede onderzoeksvraag voor een volgend artikel.

Zelf proberen?

Het zou maar zo eens kunnen dat je naar aanleiding van dit artikel zelf aan de slag wilt. Dat kan vrij eenvoudig. Ga naar azure.microsoft.com en maak een gratis account aan. Je krijgt dan 170 euro krediet waar je vrijelijk mee kunt spelen. Let op! Je hebt wel een credit card nodig om je identiteit te bevestigen.

Meer weten?

Wilt je meer weten over Microsoft Azure en de manier waarop Azure jouw organisatie kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Nieuwsbrief Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste trends en events.